VILL HA!


kingsland väst - så grymt snygg '


Så ledsen!

I stormen flög min underbara älskade vattenmatta iväg, och nu vet jag inte vart den är! Men jag ska hitta den, om jag så väl ska gå till stockholm eller åka över havet mellan sverige och tyskland!!

Film!

På tv 4 ska jag nu se First Daughter, en komedi från 2004.
First Daughter Poster

Snart tävling!

I helgen bär det av mot Klippan för att starta en LA på Julahoppningarna med Piggan!
Jag längtar så mycket!! Jag behöver er hjälp med outfitval, bilder på de olika alternativen kommer ikväll!
Nu ska jag tvätta mina tävlingsbyxor, sedan ska jag iväg på utveckligssamtal i skolan. Det suger.

Rolf-Göran Bengtssons Clinic!

Wohoo! Jag ska åka på hans clinic i Helsingborg!
Jag fick en biljett av pappa i Julklapp! :)
Det ska bli SKITKUL! :D

Sadelpaddar


Svar på 2 frågor!

Jag fick frågan om jag visste om att Casper står på Janneberg, och mitt svar är:
Japp! Det vet jag! Eftersom jag inte har någon bild på honom så lånade jag bilden på honom från Jannebergs hemsida :)
Sedan var det någon som frågade ifall Dusty är Amandas häst, mitt svar är:
Nej, det tror jag inte i alla fall. Om inte Jennifer har såld henne!

TÄVLINGSDAGS

Nästa tävling är den 3/12.
Var- Sydslättens Ryttarförening
Höjd- 85 & 90
Häst - Köhl's Nova

När är er nästa tävling?

Era tankar och funderingar

Vad tycker ni om bloggen? Är det något ni saknar? Är det något vi kan förbättra?
&

Tips på bloggar?

Har du en blogg som du skulle vilja rekomendera får du gärna skriva den till oss här i en kommentar! :)Lys Vs Budget!


Ridhustak blåste bort.

Stormen blåste bort ridhustaket

.

När stormen blåste in över Örebro kommun tog den även med sig halva taket på ridhuset hos Rosendahls ridskola i Vintrosa

– Himla tur att ingen blev skadad, säger Sonja Lnenickova, som fanns i stallet och hörde ett fruktansvärt brak, till Nerikes Allehanda.

Klubben skulle snart ha julshow men utan tak kan den glömmas. Nu handlar det istället om att rädda underlaget i ridhuset. Annars väntar fler kostnader än vad det bortblåsta taket för med sig. Enligt en styrelseledamot täcker nämligen klubbens försäkring inte stormväder.

Taket, i kraftig tältduk, har tidigare klarat två snöiga vintrar men söndagens storm blev för mycket skriver tidningen.

Text tagen från Tidningen Ridsports hemsida


SAKNAR DIG VÄRLDENS FINASTE OCH BÄSTASTE B-PONNY


Denna rundan var vår första VINST i LA <3

Dagens planeringar

Idag slutar vi sent i skolan. *suck*. Slutar kl 3, och då ska jag tydligen på utvecklingssamtal! Så någon uteritt hinner jag inte med idag. Hästarna ska nog bara gå lite på banan. Eller så kanske vi åker ner till ridhuset. Får se hur det blir!
Hittade iallafall en bra ridövning som jag tänkte dela med mig av.
Gymnastik som får hästen att lyssna.

Mål
Ryttaren tränar på att få hästen lydig och runt innerskänkeln i svängarna. Rätt utförd blir hästen mjuk, lösgjord och avspänd.

Svårighetsgrad
Det här är en medelsvår övning som rids över låga hinder och räcken (cirka 0,50-0,70 meter). Övningen rids på ridbana eller i ridhus med måtten 20 x 60 meter.

Uppvärmning
Börja med att rida serpentinbågar mellan bommar och räcken. Rid mellan vartannat hinder/bom. Har du har en äldre, lydigare häst kan du prova att rida mellan varje hinder/bom. Var noga med att leda hästen runt i svängarna. Ju närmare hinderstödet du rider, desto mer får du hjälp att forma hästen och flytta ut bakdelen.

Nästa övning är att du galopperar på en åttvolt mellan räckena för att träna byten på relativt rakt spår i riktning mot staketet. Var noga med att samla upp hästen före bytet och att rida rakt fram. Då får du hjälp av staketet med att byta galopp. Använd ytterskänkeln i bytet i stället för att titta ner på innersidan.

Hinderuppställning
Hinder 1: Räcke med utfyllnad.
Hinder 2: Räcke med utfyllnad.
Hinder 3: Cavalettiserie med räcke (1-1,2 meter mellan cavalettibockarna).
Hinder 4: Räcke med utfyllnad (cirka 20 meter efter hinder nr 3).
Hinder 5: Räcke med utfyllnad.
Hinder 6: Oxer.
Hinder 7: Serie som består av fyra räcken och tre cavalettibockar (3-3,2 meter mellan) och avslutas med en oxer 16 meter bakom serien (fyra eller fem galoppsprång).

Så här rider du övningen
ÖVNING A (se bild ovan)
Starta i lugn galopp i vänster varv och hoppa över hinder 1 och 2 på en stor åttvolt med anridning mot staketet. Var noga med att flytta ut hästen för innerskänkeln före och efter varje hinder med bibehållen rytm. Hästen ska vara rak över hindret. Upprepa ett par gånger.

ÖVNING B (se bild ovan)
Trava över cavalettiserien med räcke (hinder 3). När det är mer än en bom kan du lättare känna om hästen är lydig och inte länger steget och ökar farten. Var noga med att hästen ligger kvar i ett lugnt tempo. När hästen landar i lugn galopp fortsätter du med att hoppa hinder 4 (räcke) i galopp. Om hästen är olydig och vill rusa efter hindret vänder du in runt oxern och saktar av till skritt och lossar hästen med den inre skänkeln. Om du har en lydig häst fortsätter du längs fyrkanten och rider tempoväxlingar i galopp.
När det går bra startar du med cavalettiserien (hinder 3) i trav och fortsätter i galopp över räcket (hinder 4). Fortsätt in på s-bågen (hinder nr 5,  6 och 1). Avsluta med att hoppa serien på långsidan (hinder 7).

ÖVNING C (se bild ovan)
Starta i vänster galopp. Vänd in och hoppa hinder nr 2 (räcke) mot staketet. Därefter rider du in i s-bågen från motsatt håll och hoppar hinder nr 1, 6 och därefter nr 4. Avsluta med att hoppa serien (hinder 7) åt motsatt håll. Du behöver vara snabb med att räta upp överlivet i landningen efter oxern för att inte komma för snabbt in i serien med bockar och räcken.


Jag ska dock inte hoppa denna veckan, men för er som ska så kan ni ju träna på detta! :)
Jag hopptränar i regel inte när hästen ska tävla 2 veckor i rad. Det har ju inte piggan gjort men jag ska låta henne vila från hoppningen i alla fall! :)

RIDSCHEMA
B Vertigo?


Svag för västar


OUTFIT


Kavaj - Röd ( helst svart )
Hjäm - Svart Charles Owen
Väst - ?
Strumpor - Svarta Kingsland
Stövlar - Svarta Tretorn
Byxor - Vita
Skjorta - Rosa ( syns inte under kavaj )

Mina hästar genom tiderna

Tänkte skriva ett inlägg om alla hästar jag har haft.
Min första häst var en foderhäst. Hans namn var Casper och var en liten brun shettis.
Han var en riktig bushäst. Bockade det gjorde han, skenade i paddoken och tvärnitade vi utgången så jag flög av. Haha! Med andra ord en riktig läromästare med hårda tag. Så tidigt i min karriär fick jag lära mig att ha balands och sitta kvar!
Foto: TS
Casper som numera går som ridskolehäst.

Min andra häst tror jag, kommer inte riktigt ihåg, var Dusty. Hon var min medryttarhäst och det var den första ponnyn som jag verkligen älskade av hela mitt hjärta. Jag tänker fortfarande väldigt mycket på henne, speciellt om jag gungar. Då faller mina tankar tillbaka på hennes fantastiska galopp. Den kändes precis som att man gungade på hästryggen. Hon var pigg att rida och ganska het på hinder. Hon var verkligen en underbar häst, även om tiden med henne var kort så har vi många minnen tillsammans. Jag kommer aldrig att glömma när jag skulle hämta henne i hagen och när hon såg mig så gnäggade hon, gjorde 2 st rejäla glädje bockningar och kom i full galopp med öronen framåt och stack huvudet i grimman. Hon var en liten D-ponny, 144 cm i mankhöjd, import Irland tror jag det var. Hon hade även knottexem men av lindrig sådan.
Häst nummer 3 som jag också var medryttare till var Riverpoo, kallad Pompe.
Jag red mest ut på honom och hoppade honom någon gång ibland. Han stod väldigt långt bort så han inte rida honom så ofta. Men jag red nog iallafall 3 gånger i veckan. Han var korsning fullblod tror jag, var 8 år då. Vet inte hur gammal han är nu. Han var pigg och väldigt stark i skogen, men rolig var han! Samtidigt som jag red honom så hade ägaren även två till hästar. En liten B-ponny som hette Peggy och ett varmblod som hette Prinsessan. De hästarna red jag också ibland. Peggy hade bara ett öga, men sicken rolig häst det var! Hon var otroligt pigg i skogen haha! Den lilla ponnyn kunde galoppera förbi de stora hästarna !
Hästen där efter, Bambie. Min vackra älskade lilla plutthäst.
Någon gång i Mars fick jag ett mail av en tjej som heter Therese. Hon skrev att hon sökte en medryttare till Bambie, och frågade om jag ville rida honom. Hon hade hittat mig genom en annons på blocket. Hon berättade att Bambie var en arabvalack på 3 år. Hon skickade även med sitt mobilnummer som jag skulle ringa om jag var intresserad. Givetvis var jag det! Jag berättade för mamma, men hon sa att "aldrig en arabjävel till i hela mitt liv!", då blev jag givetvis ledsen, men jag ringde till Therese ändå. Vi bestämmde att jag skulle komma och provrida dagen efter. Och så blev det! Jag hade sagt till mamma att Bambie bara stod rakt över vägen, att han var en jättesnäll valack som var 8 år. Och till min förvåning så stod faktiskt Bambie rakt över vägen, och jag hade ingen aning om att det fanns ett stall där! Vi red hem till mig så mamma skulle få se honom. Hon började prata med Therese och frågade bland annat hur gammal han var. När Therese berättade att Bambie faktiskt bara var 3 år gav mamma mig värsta mördarblicken, haha! Jag fortsatte rida Bambie, och allt gick som en dans på rosor. Det var en fantastisk sommar. Och bättre blev det.

Den 15 Juni ställde vi upp på vår första tävling. Vi hoppade 40 & 60 cm, och kom faktiskt hem med 2 felfria rundor! När vi lämnat av Bambie i stallet igen så åkte vi upp till mina gamla medryttarhästar, hade 3 st innan Bambie, och hämtade mina saker.  Då skickade Therese ett sms till mig och skrev att jag skulle ringa upp snabbt, det handlar om hästarna. Jag började ana oro, så jag ringde upp direkt. Therese sa att brunnen hade sinat och att vi var tvugna att flytta hästarna samma dag. Eftersom Therese bodde 2 mil från mig, var min tid över med Bambie, tänkte jag. Jag blev otroligt besviken och ledsen....
Men då kom hon med ett förslag. Vi kunde få köpa Bambie. Jag pratade med mamma om saken, och eftersom hon redan hade fästs sig vid Bambie sa hon givetvis ja. Jag blev så glad att jag grät och grät glädjetårar. Jag var så otroligt glad! Bambie var min, min aldeles egna häst! Lyckan var ENORM. Bambie stod på sommarbete i samma stall som Rebecka. Vi hittade på allt man kan tänka sig, det var en otroligt rolig sommar!

Jag red honom oftast barbacka med grimma, det var det vi tyckte var allra roligast. Jag gillade utmaningar, och var väldigt tuff av mig. "Du är galen" brukade jag få höra, med grimten i ögat såklart! Sommaren gick. Vad kunde vara bättre än att tillbringa all sin lediga tid med den man älskar mest av allt?
Hösten kom, och det var dags att stalla in hästarna. Stallet där vi hade Bambie var tyvärr fullt, så vi kunde inte ha honom där över vintern. Vi flyttade till en liten gård med 3 boxar 2 km bort från sommarbetet. Jag fortsatte att rida med Rebecka, och det var även här vi började bli tävlingsintresserade. Vi åkte på några tävlingar, med bra resultat. Jag ville mycket, men jag var inte kapabel till det då. Jag började tappa självförtroende och modigheten. Det började gå nerför. Jag började bli osäker och bambie började stanna. Det rörde sig runt en "ond cirkel" under ett år ungefär. Nu var det dags för hästarna att släppas på bete. Jag trivdes inte i det lilla stallet, det kändes så ensamt. Så jag bestämde mig för att byta stall. Sagt är gjort. Vi bytte stall.
Tiden fortsatte. Vi vann vår första dressyrtävling, hoppade många felfria rundor och tiden bara försvann.
Bambie växte över ponnygränsen. Jag stog mitt i mellan 2 val. Sälja eller behålla. Ge honom ett bra hem eller skita i honom.
Jag valde att sälja honom. Eftersom jag satsade på ponnytiden, och vill tävla på högsta nivå... Bambie hade inte klarat 160 banor, och det är ingen mening att träna något som inte når toppen, eller hur? Det var bättre för Bambie att åka till någon som verkligen har tid för honom. Som kan rida honom varje dag och ge han all den kärlek han behöver. Det gör ont i hjärtat att se gamla bilder på honom, jag saknar honom så otroligt mycket! Men jag vet om att han har det otroligt bra.
Han sålden 16 Mars 2011.
sista bilden som togs på Bambie.
Han var helt fantastiskt underbar.
Under tiden jag hade Bambie så köpte min syster ett halvblodssto. Sunshine hette hon och var 19 år då. Hon var fruktansvärt het och svårriden. Stark som tusan och inte alls rolig att rida. Eftersom min syster började jobba i Norge så fick jag ta över henne. Men vi sålde henne som avelssto och köpte en C-ponny istället.
Min vackra Little Dream
Hon fick jag år 2009. Jag var så lycklig!
Hennes annonsbild
Hon var så vacker. Det var vekligen kärlek vid första ögonkastet. Hon var då sek år och grundutbildad i dressyr och inte hoppad speciellt mycket. Hade startat 60 cm en gång. Hon reds inte så ofta heller. Kanske 2-3 gånger i veckan. Så när jag provred henne så var hon väldigt pigg! Jag älskade henne. Så det blev självklart henne med oss hem! I början var vi inte så jättebra vänner eftersom vi fick ganska snart ett problem som jag minns väl, jag fick kämpa med det. Och det var att jag var inte tillräckligt stark i benen så hon gick osm en banan i volter och var otroligt svårsvängd. Seg, det var hon också. Men det tror jag beror på att hon inte var så gammal och inte hade mognat tillräckligt mycket i huvudet innan. Hon gick liksom från att ha ridits lite då och då till att varje vecka hoppträna, dressyrträna och ridas nästan varje dag.Strax innan vintervilan så avslutade jag tävlingsåret med en LB debut. slutade på 4 fel och nöjd var jag!
Efter vintervilan vända allt. Hon blev så mycket piggare och började tycka att hoppningen var roligare. Vi startade även vår första regionala LB med en 6e placering! Vi debuterade LA med ett ner, vi kom fel in i kombinationen. Vi startade 7årschampionatet. Jag hade lärt henne stegra så hon använde det i förklassen. Hon stegrade och stegrade så hon stannade ut sig på förta hindret. haha! I själva 7års så kom hon till sjunde hindret, där tog det stopp. Men jag var så otroligt glad och nöjd över att jag hade kommit till hinder 7. Hindrerna var så stora och det var vår första nationella tävling. 2011 fortsatte vi att tävla, med massor placeringar och vinster.
Vi nollade även LA!
Jag älskar Piggan.

Vi köpte en ny häst efter Bambie. En C-ponny vid namn Pilgrim. Söt snäll häst, bra på det mesta.
Då.
snygg tävlingsponny!. Hästar säljes
Nu.
Efter Pilgrim kom mitt sjärnskott. Min älskade vackra Cartouche.
Han är import Holland och har nog mycket fullblod i sig. Han är 4 år gammal och har tävlat LC felfritt med mig.

Vilket bett andvänder ni?


STOOOORM

Pga denna stormen idag så har Nova fått vilat! På nyheterna ber dom en bli inne på grund av fallna träd osv osv .. Hoppas den är över imorgon så man kan rida iaf! Idag när vi kom hem låg grannens soptunna över hela vägen..

Jag rekomenderar denna bloggen för att Kornelia är en grymt bra tjej, bloggar med roliga och intressanta inlägg + att hon är min bästavän ;)
Klicka gärna in på bloggen och kika in! :) Bloggen hittar ni här


Dagens fynd

sverige
Sverigetäcket. 349:- Ordpris 569:-!
Detta täcket är sjukt snyggt och drar VERKLIGEN blickarna till sig när man är iväg och tävlar!
Jag hade det på Cotten när jag var iväg och tävlade sist, och jag kan lova att i stort sett alla såg Cartouche.
Finns att köpa på Silverline, tänk hittar ni HÄR.

Dagens vill ha! - Från HV polo


Hiss eller diss?


Använd skänkeln på rätt sätt

Använd skänkeln på rätt sättFoten ska vara fjädrande i stigbygeln, det ska kännas som om man har ett ägg mellan foten och stigbygeln.

Ryttarens skänkel ska hänga avslappnat ner från höften. Knäet ska vara lätt vinklat, så att fotleden ligger rakt under höftleden. Hela benet ligger an mot hästen och det gäller framför allt vaden (stövelskaftet).

- Du ska känna hästens värme genom stöveln men utan att klämma, säger Mads. Skänkeln får inte "glappa" för då tappar du kontakten. Jag brukar säga att skänkeln ska vara "successiv" genom att du nyanserar kontakten så skänkeln får mer effekt och mindre effekt på hästen.

Skänkelns placering
När ryttaren rider på rakt spår placeras hälen strax bakom sadelgjorden. På böjt spår placeras innerskänkeln någon centimeter längre fram och den andra något bakåt. Överskänkelns roll är att fungera som en länk mellan vad- och sittben.

Stigbygeln placeras på den bredaste delen av foten och foten sjunker ner i stigbygeln så du får en fjädrande fot istället för att "trampa ifrån" i stigbygeln. Det ska kännas som om du har ett ägg mellan foten och stigbygeln.

Alla leder i ryttarens kropp hänger ihop med varandra. Om du spänner en led är det omöjligt att vara avslappnad i en annan led. Därför är det viktigt att du är mjuk och avslappnad i både höfter, knäled och fotled.

Hästen ska gå fram för ryttarens ben och den ska svara framåt när du trycker med skänkeln. Drivningen sker med "impulser" i takt med hästens rytm när det behövs. Även när du tar bort skänkeln ska hästen fortsätta att röra sig framåt. Om du hela tiden trycker med skänkeln så blir din häst "skänkeldöd".

Det allra viktigaste är att hästen går fram för skänkeln utan att ryttaren behöver trycka med den i varje sekund. Du ska hela tiden ha en känsla av att du har hästen "framför dig".
När du använder skänkeln är det främst den övre delen av vaden du ska använda. Här är det viktigt att skänkeln verkar i riktning inåt - bakåt och utan att du drar upp hälen.

Placeringen varierar
Skänkelns placering är beroende av vilken del av hästen du vill påverka. I skänkelvikning flyttas den sidförande skänkeln aningen längre tillbaka medan den yttre skänkeln flyttas något framåt.

Du ska alltid anpassa skänkelläget efter vilken del av hästen du vill påverka. Om du vill påverka framdelen flyttar du fram skänkeln medan du flyttar tillbaka den när du vill påverka bakdelen. När du vill rakrikta hästen ska du alltid rikta in framdelen efter bakdelen.

Hur lär du den unga hästen att svara framåt på din skänkel?
Det är inte naturligt för hästen att gå fram för skänkeln utan det är något som den unga hästen lär sig genom hanteringen. Starten är att hästen lär sig att gå fram för smackning och spö. Sedan lägger ryttaren till ytterligare en signal - skänkeln -  som hon vill att hästen ska reagera på.

Fölet följer stoet och det kan man utnyttja vid inridningen genom att ta sällskap av en äldre häst. Lär hästen att gå fram för skänkeln i kombination med smackning och spö. Den ska även lära sig att fortsätta framåt även när du inte trycker med skänkeln.
Om hästen inte svarar på skänkeln och du lägger till sporren i stället får du motsatt reaktion.

Tips - så ska ryttaren arbeta med skänkeln
* Alla leder i ryttarens kropp ska vara avslappnade.
* Skänkeln ska ligga stadigt intill hästen utan att klämma.
* En fjädrande häl är tecken på att skänkeln är avslappnad och att foten är rätt placerad i stigbygeln.
* Hästen ska svara framåt när du trycker med skänkeln och den ska fortsätta framåt även när du inte trycker.
* Skänkelns placering beror på vilken del av hästen du vill påverka.
* Lär den unga hästen att gå fram för skänkeln i kombination med smackning och spö.

Lycka till!
Mads Hendeliowitz & Mari Zetterqvist Blokhuis, Jump Club Dressage
Illustration: Hella Stening

 

 

 

 

.


Mjuk hand ger bra kontakt

Mjuk hand ger bra kontakt

När ryttaren har en mjuk och följsam hand blir kommunikationen med hästen bättre, hästen trivs och tuggar mjukt på bettet.
När ryttaren har en mjuk och följsam hand blir kommunikationen med hästen bättre, hästen trivs och tuggar mjukt på bettet.

TRÄNINGSTIPS Hur ryttaren använder sin hand är viktigt för resultatet i ridning. Det första Lotta Björe tittar på när hon ser ett ekipage, är hur ryttaren använder sina händer.

- Rutinerade ryttare rider oftast med en bra hand, även om vissa använder sina händer känsligare än andra. Varje ryttare behöver jobba med att kunna rida med så osynliga hjälper som möjligt.

- Jag tänker mig alltid in i hur det är att vara häst och hur obehagligt det måste vara om ryttaren har ovarsamma eller okänsliga händer, säger Lotta Björe.
Hästen tar mer skada av om ryttaren rycker den i munnen än om hon till exempel sitter med uppdragna hälar eller lutar sig framåt.

Mjuk och följsam
Vad är då en bra hand? Handen ska vara mjuk och följsam mot hästens mun, och vara en förlängning av tygeln. Det är viktigt att handen är buren med armbågen lätt böjd, utan att handen blir för hög eller ostadig.
- Ett problem som jag ofta ser är en för låg och nertryckt hand eller en arm som är för rak. Då blir tygeltagen stumma. 

Händerna ska hållas med en handsbredd mellan och handen ska vara omvriden så att ryttaren ser lite grann av de tre första knogarna på handen. Armbågarna ska vara mjukt böjda och hållas mjukt intill kroppen utan att klämma.

Tygellängden ska vara tillräckligt kort så att ryttarens armbågar hamnar något framför överlivet.
- Rider du med för lång tygel så kommer armbågarna för långt bak. Det leder till att armarna blir yviga  och att du inte blir tillräckligt följsam i sprången.

"Finlir"
Tygeltagen tas främst genom att ryttaren öppnar och stänger handen. Första graden av samling är när ryttaren kramar en aning med handen för att göra en förhållning, medan första graden av eftergift är när ryttaren öppnar en aning på fingrarna. Olika hinder ställer olika krav på eftergift och yngre hästar kräver oftast en längre eftergift.
- "Finliret" sitter i händerna och ryttaren ska inte ge för mycket eftergift med armarna.

Ryttaren ska hela tiden ha en lätt kontakt med hästens mun för att den inte ska lägga sig i framvikt och bli hängande i ryttarens hand. Utan ett jämnt stöd är det svårt att rida i en bra rytm.

Gör som Malin!
Rutinerade ryttare har ofta bra händer och ett bra samspel med hästen på hinder, och det gäller även vid tidshoppning. De har förmåga att rida mjukt med bibehållen rytm även när de rider snäva svängar eller i ett högre tempo.
- Ett bra exempel är Malin Baryard Johnsson, som väger väldigt lite och rider lika bra på en Grand Prix-häst som på en 4-åring. Det ser alltid lika lätt ut och hon gör sina hästar väldigt känsliga för hjälperna.

Rätt betsling
Många ryttare säger att "min häst är så stark" eller att "min häst är så svår i munnen". Då beror det på att ryttaren inte har jobbat hästen så att den svarar på mjuka, känsliga hjälper. Det är även mycket viktigt att ha koll på hästens munstatus.
- Det är ryttaren som formar hästen. Ibland ser man en häst som varit väldigt uppbetslad med en ryttare och som plötsligt går jättefint på tränsbett med annan.
Det är naturligtvis skillnad mellan olika typer av bett och hur de verkar.
- Ett bett är inte skarpare än man gör det till. Målet ska alltid vara att rida med så lite betsling som möjligt och med en fin hjälpgivning.  
- Däremot ska ryttaren inte vara rädd för att betsla upp hästen om det behövs, men då är det viktigt att ryttaren har den balans och följsamhet som krävs.

Skola ponnyn
Det kan vara svårt för små ponnyryttare om ponnyerna är allför starka. Då behöver förälder eller tränare ta sitt ansvar och rida ponnyn så det blir enklare för barnen.
- Ponnyn blir lydigare och barnen lär sig att rida bättre och med känsligare hjälper. Då kan de koncentrera sig på rätt saker. Anna och jag red ofta lillasyster Emmas ponnyer när hon var liten. Det underlättar om en ung ryttare rider på en skolad ponny.
- Jag tycker att vi borde vara mer noggranna med grundridningen i Sverige, redan på ponnystadiet.

Skaffa dig inspiration
När Lotta är på världscuphoppningarna ser hon vissa skillnader mellan hur olika tävlingsryttare använder sina händer. Hur ryttaren använder sin hand beror på hur han/hon är byggd och även på temperamentet hos ryttare och häst.
- Toppryttarna har oftast bra händer även om de rider på lite olika sätt. Alla bra ryttare rider med en "levande" och följsam hand mot hästens mun. Malin rider med en lägre hand jämfört med Rolf-Göran. Här gäller det att du tittar på dem som är bättre än du själv för att få inspiration.

Bra övningar
Det finns olika övningar som ryttaren kan använda för att träna upp sin balans och koordination och för att få en starkare skänkel. Då blir även ryttarens hand bättre.
- En bra övning är att byta sittben i vart tredje steg.

Att bli longerad är också väldigt bra. Då kan ryttaren koncentrera sig helt på sig själv.
- Rid med "väderkvarnsarmar", "mjölka kor" samtidigt som du lyfter upp det ena benet, vrider ut det från hästen och släpper ner det.

En annan bra övning är att stå i lätt sits och först hålla händerna på huvudet och sedan bakom ryggen. Att tänja på överlivet och titta bakåt är också en bra övning.
- Börja med att göra övningarna när du står stilla.

Lottas tips för en bra hand
* Handen ska vara en förlängning av tygeln mot hästens mun.
* Håll handen "buren" med armbågen lätt böjd.
* Det ska vara en handsbredd mellan dina händer och du ska se de tre första knogarna på handen.
* Det är du själv som ryttare som formar hästen.
* Målet är att du ska kunna rida med så lite betsling som möjligt och med mjuka, fina händer och full kontroll över hästen.
* Ung ryttare ska rida på skolad ponny/häst för att kunna koncentrera sig på rätt saker.
* Öva din balans, koordination och benstyrka för att få en mjuk och obe­roende hand.
* Titta på ryttare som är bättre än du själv för att få inspiration.

Lycka till!
Lotta Björe och Mari Zetterqvist Blokhuis, Jump Club
Illustration: Hella Stening


Sverige fortsätter att leverera

God morgon!
Nu är morgonens 140 cm avklarad!
Vann gjorde ingen mindre än Douglas Lindelöw och Bahale!
Följt av Jens Fredricson, Peder Fredricson och Henrick won Eckermann!
5a blev John Whitaker på Cornetto King.
Utanför placering hittar vi svenskarna Linda Heed och Touch på plats nummer 9.
Plats 11-12-13 hittar vi Lotta Schults, 7 fel. Angelica Augustsson, 8 fel och Svante Johansson. 8 fel.
Grattis!
Vinnaren Douglas Lindelöw och Balahe!

Hoppkungen har anlänt

Klockan 9.15 landade Sveriges egen hoppkung på Arlanda - 9.32 lämnade han flygplatsen. Nu väntar hela Globen på att han ska ta sig till Stockholm International Horse Show.


Rolf-Göran ska inte bara tävla - han går ut sist i Stockholm Grand Prix som startar klockan 11.00 - utan ska även hyllas för sitt EM-guld i somras.


Snyggaste transporterna topp 4!

Plats nummer 1: Equi Trek modell Treka
Plats nummer 2: Thule Modell Premium grand prix
Plats nummer 3: Atec
Plats nummer 4: Böckmann

Det går bra för sverige!

Ja det kan man lugnt säga.
I kvällens 140 cm hoppning kom Douglas Lindelöw på Balahe 2a, Peder Fredricson på Holliday KLG 3a och Svante Johansson på Salut d'Amor 5a! Samtliga pristagare hade 0 fel.
Precis utanför placering ser vi Linda Heed och Bee Wonderful som hade 0 fel men tiden räckte inte tillräckligt. 0.02 för mycket red hon på.
På plats nummer 11 ser vi Jens Fredricson på Cavata Btb som hade 3 fel.
Plats nummer 12 ser vi Lotta Schultz och London Calling som slutade på 0 fel.
På delat 14e plats har vi 2 st svenskar som tyvärr fick ett ner var i grunden.
Dessa ryttarna är Henrick won Echermann och Angelica Augustsson.
Douglas Lindelöw på Balahe!5 svenska ryttare av 6 placerade!

Ja, då var 150 hoppningen avklarad!
Vann gjorde Linda Heed!
Tvåa var Peder Fredricson följt av Jens Fredricson.
Därefter Nina Fagerström från Norge, följt av svenskarna Angelica Augustsson och Lotta Schultz!
7-8-9 blev Douglas Lindelöw, Malin Baryard Johnsson och Svante Johansson.
På plats nummer 11 hittar vi Henrik won Eckermann.
Grattis till era fina ritter och placeringar!
Vinnaren Linda Heed och Touch!


Ingen Pay and Jump för mig imorgon.

Cotten busade i hagen och ramlade. Han har nog sträckt sig eftersom han är lite stel på höger bak.
Så kommer inte hoppa på Pay and Jump med honom imorgon.

150 klassen

Sitter och väntar på att 150 klassen ska börja i Globen!
Svenskarna som kommer till start i denna klass är:
Linda Heed
Svante Johansson
Malin Baryard-Johnsson
Angelica Augustsson
Peder Fredricson
Jens Fredricson
Douglas Lindelöw
Henrik won Eckermann
och Lotta Schults!
Peder Fredricson


Smakprov! Silverline Of Sweden's nya collection

Klicka för att stänga fönstret

Svenskt trippel i 1.45m!

Angelica Augustsson vann fredagens sista klass, till publikens stora glädje.
Det blev en svenskt trippel i Globens 145 cm klass!
Vann gjorde Angelica Augustsson på Heechhiems Tersina. Hon var först ut och tog ledartiden direkt.
Hon fick 30 000:- med sig hem i vinstpengar.
Sedan var det Jens Fredricson på Lunatic! 17 hundradelar bakom Angelicas tid slutade på en andra plats.
Och som näst sista startande fullbordade Malin Baryard-Johnsson den svenska trippeln, i sadeln på välhoppande H&M Reveur de Hurtebise.
Grattis till er !
Dessa var inte dem enda svenskarna som startade.
Svante Johansson på Caramell KS slutade på en 9onde plats med 0 fel i grunden, men dessvärre 5 fel i omhoppningen.
Douglas Lindelöw på Balahe, Linda Heed på Bee Wonderful och Henrik won Eckermann på Cristallo 7 slutade på ett riv var i grunden.
Lotta Schultz på London Calling slutade på 5 fel, och Peder Fredricson på H&M Arctic Aurora Borealis slutade på 8 fel.

Städat lite bland täckena.

Har vikit och packat ner nästan alla täcken i täckesbagar. 90 % av täckerna ligger i Silverline bagar haha :)
I Shiresbagarna fick jag plats med 3 regnräcken, praktiskt! Tar ju inte så mycket plats då ju!
Är det bara jag som tycker att det ser så mycket mer organiserat ut om man har sina täcken prydligt nerpackade i bagar?

Träningstips!

Jag är ju just nu inne väldigt mycket på det här med att lösagöra hästarna. Så igår körde jag denhär övningen med Piggan. Man får loss bogarna genom att böja mycket i volterna och hela hästen blir mjukare.
1.Börja med att rida mot bommarna, i detta fallet i vänster varv. Lägg en volt mellan den första
och andra bommen. Se bild.
2. Rid vidare över bom 2 och lägg en volt mellan bom 1 och 3. För att få en så rund volt som möjligt så blir volten ganska liten. Det är jättebra för balands och för att lösgöra hästen. Tränk på att böja hästen genom hela volten.
3. Rid nu över bom 3. Lägg en volt mellan bom 2 och väggen. Följ sedan spåret. Rakrikta.
Du kan även rida skänkelvikning genom bommarna.
Rid upp mot bommarna i vänster varv. Rid upp mellan bom ett och två. Böj i svängen, rakrikta när du har ridit igenom svängen. Böj genom nästa sväng och rakrikta för att sedan flytta hästen för vänster skänkel. Rakrikta sedan och böj genom den sista svängen. Du kan fortsätta med övningen genom att fortsätta på volten och rida övningen om och om igen.

Outfit nummer 3

Satte ihop en liten outfit. Tycker den blev skitsnygg faktiskt! :D
Absolut något jag ska försöka köpa ihop. Har redan västen, stövlarna och ridbyxorna :)

Såhär ser Piggan ut på marken, utan ryttare :)


Pontus!


Outfit nummer 2!

Grimma: Silverline Of Sweden modell Golden Exclusive 479:-
Täcke: Rambo Rhino Rug 1659:-
Benskydd: Veredus Carabon Gel 1699:-
Totalt: 3837:-

Outfit 1!

Här kommer den första!
En reflexoutfit.
Ländtäcke: Hööks 499:-
Benskydd: Hööks 199:-
Boots: Hööks 99:-
Träns: Silverline Of Sweden modell Silverline 179:-
Tränsredlexer: Ponnyprakt 65:-
Tygelreflexer: Ponnyprakt 35:-
Stigbygelreflex: Ponnyprakt 55:-
Svansreflex: Hööks 69:-
Totalt: 1200:-
Nästa outfit kommer kl. 15:56!

ÄNTLIGEN

Hej!
Äntligen får jag rida i ridhusen bredvid. Det är såhär att det ligger en stor ridanläggning, med ridskola osv precis bredvid gården, med 2  B I N G  BA N G ridhus! Nu har vi fått kontakt med dom och vi får rida i deras ridhus hur mycket vi vill och när vi vill, gaanska superskönt! ;)
Så idag red jag i ridhuset, hoppade! Inte så högt, 90 kanske? Men hon var superduktig endån..
Min systemkamera är på laddning och jag har inte hunnit fotta så mycket, men nu har jag mer tid med det känns det som, laddar upp bilder här sen såklart när det kommer nya.Dödstrött

Jag är så trött så jag orkar inte blogga idag.
Berättar hur det har gått med hästarna imorgon!
Outfitsen kommer även också imorgon

SKOLAN

Sitter i skolan och bloggar, har håla. Innan hade vi NO-prov och nästa lektion är SO! Sara hänger antagligen med mig hem efter skolan, så jag bloggar mer sen när jag kommer hem från stallet och allt!

CIAO !


Skolan

Är i skolan just nu, skriver en bokreflektion ifrån boken Blåögd.
I eftermiddag ska jag rida ner med Cotten till ridhuset så han kan få ridas ordentligt. Pontus ska ridas på banan
och lika så Piggan antagligen. Skriver mer om det senare. Ska även lägga ut 5 olika outfits :) 
Vad vill ni se för Outfits?´
Vardagsoutfit?
Stalloutfit?
Reflexoutfit?
Tävlingsoutfit?

Kommentera nedan :)

Alla 3 pollarna ridna!

Började med att rida Piggan ner till manegen. Hon är jättehet och tittig när man rider ut och är livrädd för bilar. Hon darrade, säkert för hon frös (hade dock ländtäcke) och så kände jag hennes hjärta slå när jag stod still med henne. Så att rida ut är inte något man ska göra så ofta med henne eftersom hon faktiskt ÄR rädd. Väl nere i magegen så tränade jag på skänkelvikningar och öppnor. Hon var duktig! Men lite jobbig att få loss i höger varv. Men det är bara till att träna träna träna...

Sedan var det Cartouches tur. Jag är inte nöjd med honom idag. Han var okoncentrerad, lite stel och helt enkelt bara jobbig. Han var dock fin i galoppen och skritten men traven ville han absolut inte i. Efter en stunds arbete med små volter och böjningar så fick jag loss honom lite och han blev mjukare. Men inte helt i toppform. Vi tar igen det imorgon! Även hästar har dåliga dagar.

Sedan var det Pontus tur (den ponnyn jag har börjat hjälpa till med). Säger bara en sak: Vilken lite bushäst! Såfort man ställde krav på honom så bockade han. Och det var ju inte så små bockningar heller, så jag förstår verkligen varför ryttaren åker av från honom. Jag är ju ganska bestämd så det funkade bra med mig. Jag ger mig ju inte. Och tillslut så gav han sig faktiskt. När han galopperade ett varv i båda varven så var jag nöjd. För då galopperade han utan att streta imot eller att försöka bocka. Ska rida honom imorgon också. Hoppas mamma vill filma :)
Det var lite av min dag! :)

Min vackra Piggan

BLOGGTIPS

Bloggen hittar ni här.

Varför jag tipsar er om denna blogg är: Kornelia är en sjukt bra bloggare, hon skriver intressanta inlägg varje dag som alltid är lika roligt att läsa om! Hon skriver både om sig & sin ponny och sedan skriver hon även om livet utanför stallet. Besök gärna hennes blogg!


DAGENS RIDPASS

Idag red jag fina Nova på fältet, igår gick det inte så speciellt bra för att jag har skadat knäet, men det gick iallafall bättre idag! Först mjukade jag upp henne, ställde henne, massa volter, och sånt sen hade vi bara lite skoj som race över hela fältet och det tyckte hon var roligt. Full fart är det bästa hon vet! ;)


bild sen förra året..


Dagens tips!

Dagens tips går till Silverline Of Sweden. Dom har otroligt fina saker av toppkvalité!
Dessutom är ju Cartouche modell för deras träns :)

Mina söta ponnysar

Glömde skriva hur det gick med Piggan igår!
Jag red henne på banan. Lösgjorde henne ordentligt efter tävlingen eftersom hästarna kan ju bli lite stela om dem har stått dagen efter en tävling. Men nej, hon var faktiskt inte så stel. Liiiite i ena sidan men det löste vi. Jag tränade mycket på skänkelvikningar och små volter och ställde henne så att hon skulle bli mjuk i hela kroppen. Jag är nöjd med henne :)
Idag ska vi ut i skogen och öva på öppnor. Hoppas det går bra. Hon är så så het i skogen så det är lite svårt att få henne samlad så att jag kan göra öppnor. Men det går säkert bra! Bara hon inte hoppar framför bilar som hon brukar göra ^^

HISS TILL ....Så lägger jag upp och planerar min träning med hästarna.

Tänkte jag skulle dela med mig av hur jag lägger upp mina hästars träning och följer deras resultat!
Jag har 3 olika antekningsböcker. En varsin anteckningbok där det står deras träningsupplägg, resultat, utvärderingar osv och en foderbok. I foderboken skriver jag upp deras maghälsa och vad dom får för mat och hur mycket. I deras individuella böcker så skriver jag som sagt upp planering, utvärdering och resultat.
Så här kan en månad se ut:
Vecka 45: Lydnadsvecka (Halt, halvhalter, backningar, se till så hästen är framför skänkeln)
Vecka 46: Lösgörande vecka (Volter, skänkelvikning, öppna, sluta osv)
Vecka 47: Lugn vecka (Skogsridning och lugna övningar på banan)
Vecka 48: Skolorvecka (Skänkelvikning, öppna, sluta, back, fram, - bakdelsvändning, Volter osv)
Jag lägger upp månadsvis och sedan delar jag upp veckorna och skriver en planering vecka för vecka.
Tex:
Vecka 45:
Måndag: Uteritt
Tisdag: Hoppning
Onsdag: Backningar
Torsdag: Halt, halvhalter
Fredag: Uteritt
Lördag: Backningar och framåtdrivand hjälper, se så dem fungerar.
Söndag: Genomgång av allt så att allt sitter.
Dag för dag skriver jag ner en utvärdering.
Tex:
Onsdag. Tränade på backningar. Hon förstod inte riktigt först och backade ut mot vänster, men efter att jag tränat en stund på det så satt det bra! Hon var lite ivrig att komma iväg, så då fick jag backa och sedan göra halt innan jag gick fram i skritt igen. Jag gjorde halt och backningar i trav också. Det gick också superbra! Jag är nöjd med dagen och tycker att hon har lyssnat bra! Hon har helt klart uppnått målet.
Det är viktigt att sätta små mål varje dag. Som i detta fallet var att kunna göra en rak backning.

När veckan är slut så skriver jag en utvärdering över hela veckan.
Om hästarna har uppnått sina mål så skriver jag det. Om inte så skriver jag ner vad dom inte har uppnått och hur och när dom ska träna mer på det dom inte har uppnått.
Men denna metoden så tycker jag att jag får mer motivation, jag ser hästens resultat tydligare och jag tycker att hästarna utvecklats snabbare.

Nu går det att kommentera, så nu får ni kommentera MASSOR!

Och glöm inte att sprida bloggen vidare :)
Idag har min väst och Cottis täcke kommit.
Så nu har Piggan och Cotten samma täcke! Gulligt :)
Västen är en vanlig väst, en Riders Company. Blå som min hjälm och stövlar!
Jag har ridit och hoppat Spirit idag. Bilder och filmer kommer snart.
Jag blev även tillfrågad att rida en C-ponny som står i stallet. Ägarens dotter är lite rädd för honom
eftersom han är en busig liten sak! Han bockar och så, och eftersom jag har haft många unghästar så
har jag ju fått gå igenom den perioden tidigare, så jag vet ju hur man ska ta sig till väga för att lösa problemet.
Det ska bli kul! :D
Jag ska skriva i ett inlägg snart hur jag lägger upp och planerar mina hästars träning. Det är ju lite intressant :)

dålig uppdatering av mig

Hej! Som det står i rubriken, jag har haft en väldigt dålig uppdatering pga tävlingar, funktionär, har helt enkelt bara haft andvändning av mobilen, och det går inte att blogga från den.. Men nu är jag tillbaka igen! :D
Det har väll inte hänt så mycket, idag red jag Nova på fältet. P I G G kan man verkligen säga, hon tog bettet och bara stack flera gånger, tur är att fältet är stort ;) Imorgon ska vi nog rida ut en långrunda. Snart kommer nya hästen ju! :D
Hörs imorgon!


saknar dig plutten <3


Idag!

Idag har jag hoppat Spirit!
Mer om det kommer senare! Dessutom har jag fått en till häst som jag ska rida någon dag i veckan :D

Cottis


Bilder!

Bilder på min älskade Cartouche!
Hans film håller på att ladda upp, kommer om typ 10 min! :)

Tävlingen!

Kolla på filmen så vet ni resultatet :)
Slutade på 4e plats! Älskade ponnyplutt <3 <3 <3

Eller inte.

Nej komentarfältet är inte återställt. Jag ska kontakta blogg.se nu!
Filmer och resultat kommer snart från tävlingen :)

Bloggen återställd!

NU äntligen går det att kommentera! Så nu vill vi ha massor med komentarer :D
&

Tekniska problem!

Vi har tekniska problem, går inte att kommentera....
Vi jobbar på det!

Lite söta bilder på Cnottis....


Häng med på ridtur!


TÄVLINGS RESULTAT

Hej!
Idag har jag och Nova varit iväg på tävling i Flyinge. Det gick väll ganska bra, jag är nöjd i alla fall!
90; 2 rivningar, vi satsa ganska mycket i omhoppningen och på ett hinder svängde jag i luften så vi skulle landa rätt och då hängde inte hennes ben med ordentligt så det blev ett pet & det andra petet då nudda vi knappt bommen..
1m; en rivning, när vi skulle vända upp mot hindret så stod det andra ekipaget ivägen då jag var tvungen att komma helt snett, då det blev en rivning. Men hon kändes fin och hon var riktigt pigg som alltid är lika roligt.
Min systemkamera hade inget batteri som jag märkte när vi satt på läktaren, så mamma kunde inte fotta/filma tyvärr..Mot stallet!

Snart är det dags att åka till stallet och förbereda inför tävlingen imorgon!
Jag lovar att ta massor av bilder och jag kommer även att skriva ett inlägg om hur jag förbereder mig och hästen inför tävling!

Tävling imorgon!

Imorgon är det tävling med båda hästarna!
Cartouche ska hoppa Lok. LC avd. B, och Piggan(Little Dream) ska hoppa en reg. LA bed. A0.
Längtar! Det ska bli jätteroligt! Men så är jag ju såklart lite nervös. Mest med Cotten (Cartouche),
det är ju min andra start med honom!


Vad tycker ni?

Välkommen till Team OS!

Här kommer jag, Olivia Dahlroth och Sanna Wihlborg skriva om oss och vad vi gör tillsammans med våra hästar varje dag. Vi kommer även lägga n inspirerande inlägg, mycket outfits, roliga artiklar och mycket mycket mer!
VÄLKOMNA!

Jag som skriver här just nu heter då Olivia Dahlroth.
Jag har 2 st ponnyer. En C-ponny som heter Little Dream och en D-ponny som heter Cartouche.
Min C-ponny är ett 8 årigt sto, Efter Hedlanda good boy - Dago.
Hon hoppar fruktansvärt bra och har hoppat banor på 120 cm med mig, enstaka hinder 125, och löshoppad 135 cm. Vi tävlar upp till nationell LA+5 och ska debutera MSV om 3 veckor. Vårt mål är självklart, - inomhus SM nästa år i November.


Min D-ponny, Cartouche är 4 år gammal. Han är import Holland och har okänd härstammning.
Vi gissar dock på väldigt mycket fullblod då han har ett huvud väldigt likt ett fullblodshuvud. Han har mycket nerver och fullkomligt ÄLSKAR att hoppa. Han är tävlad upp till LC med felfria resultat, vilket är det högsta en 4 åring får tävla. Nästa år satsar jag på LA och 5 årschampionatet som går i LB. Året efter 6 års, sedan 7 års.


Och så jag själv då.
Jag är 14 år gammal och tävlar för Karlshamns Ridklubb. Jag har tävlat upp till nat. LA+5 med Little Dream. Jag har utbildat några ponnys, El Lambie, som jag fick hem som 4 åring, ej utbildad, uppsutten. När han såldes som 7 åring var han utbildad 120 cm hopp och LB dressyr. Sedan fick jag då Piggan. Hon kunde ingenting i stort sett mer än LB i dressyr. Nu är hon utbildad MSV hopp och LA dressyr. Jag är sponsrad av Silverline Of Sweden.

Välkomna!


RSS 2.0